Santiani, Campanet

Finca de Santiani, a Campanet. 90 quarterades, combinació de cereals i fruiters, 100 ovelles, 9 cabres i 4 ases.

Quedam a l'ermita de Sant Miquel de Campanet amb en Bernat Ramis. El seguim fins a Santiani, la finca que va comprar el seu padrí matern. Allà hi viu amb la seva mare, a una possessió (considerada anterior a la conquesta dels àrabs) que es manté com un temps i on es respira molta pau.

 

BERNAT: Els meus padrins en aquell temps feien una agricultura que jo anomeno "amb lògica", en comptes d'ecològica. Llavors va haver-hi un temps amb més possibiltats d'intensificar l'agricultura, amb adobs i maquinària, i ara jo he tornat a l'agricultura dels padrins. Aquí fa 20 anys que no hi ha entrat un adob, ni orgànic ni no orgànic. Tot és en rotació de lleguminoses, llavors cereals, llavors un any de descansar, etc. També hem disminuït la càrrega de bestiar.

 

A part de la feina de pagès, en Bernat es dedica a l'assessorament d'altres finques i a impartir cursos de poda i empelt. També forma part del projecte ME ecològic de Mallorca.

 

BERNAT: L'objectiu és revaloritzar el preu del me. Si anam units i hi ha una persona que fa de comercial, com és el cas d'en Juanmi, és molt més fàcil que si un ha d'anar per lliure. Aquí a Mallorca, i a altres part de la península, el problema és que moltes vegades la gent és molt individual i així és difícil poder treure el màxim rendiment. 

 

Ens explica que des dels 6 anys tenia clar que volia ser pagès. Li agrada llegir i viatjar. Pugem fins a la part més alta de la finca i contemplem les vistes, acompanyats pels cants de les cigales. En Bernat ens transmet assossec i saviesa, i Santiani ens convida a tornar-hi, quan no faci tanta calor.

 

 

 

 

 

Escribir comentario

Comentarios: 2
  • #1

    Pep (miércoles, 17 noviembre 2021 15:40)

    Home savi en Bernat, he tengut el plaer de aprender amb els seus cursos de pida u empelts i agrair la convadada a visitar ca seva Santiani amb altres alumnos seus, repetesc un vertader plaer. Agrait mestre.

  • #2

    Martha Gimenez (lunes, 12 diciembre 2022 19:31)

    Me gustaría ir a conocer finca mi número 613619540